JUMBO S faelgázosítós kandalló hatékonysági teszt KÉPEKKEL

Lássuk hogyan is működik a begyújtás és miért érdekes a falegázosítós kandalló.

A kandallót, ahogy a képeken is dokumentáltam a teszt előtt kitisztítottam, a  fák menniységét lemértem és lefotóztam, a megmaradt hamu mennyiségét, ( elég kevés hamu maradt, a nagy fokű hatékonyság miatt) illetve, hogy a 750 literes puffertartályban hogy alakul a víz hőmérséklete……

Kindulási és befejezési pont röviden

 • Némi kis gyújtós
 • 12,3 kg száraz fenyő gerenda hasogatva Régi épületek bontáséból is akár ingyen beszerezhető
 • 4,8 kg száraz akácfa
 • 32 C° kiindulási hőmérséklet a 750 literes puffertartályban
 • Lehet,  hogy  közben némi meleg víz készítés is volt,  mert innen megy a 200 literes indirekt tároló is, így lehet hogy az értékek még jobbak is lehettek.
 • Kényelmes ütemben kb.  6-7 alkalommal való megrakással kb 5 óra alatt fogyott el a fa
 • 66 C° végső hőmérséklet
 • A fenti mennyiségű fával 34 C° hőmérséklet emelkedés 750 liter víznél

A begyújtásnál kevés apróra összvágott fát tegyen a tűztérbe és 1 max 2 kicsit nagyobb fát. Sok fához sok égési levegő kell és mig a kémény nem veszi fel az üzemi hőfokot addig a fa sem fog tökéletesen égni és csak füstől és kormol. A kémény folyamatos felmelegedésével, egyre több fát lehet rárakni.  Amennyiben rendszeresen tüzel benne, a felső szelepet szükségtelen kinyitni, egyéb esetben javasolt  Az égési  levegő szabályozót pedig teljesen balra nyissa ki.

ÖSSZEGZÉS: 

Mint látható a faelgázosítós kandalló kiemelkedő hatásfoka megmutatkozik azzal, hogy az égés során a lehető legtöbb energiát kinyeri a fából.

A faelgázosítás elve miatt, hogy a felső tűztérből lefele megy a láng, így a fa alulról lassan ég felfelé, így takarékosabb a fával tovább is ég mint a sima kandallónál. Az éghető, egyébként sok sima kandalló esetében a kéményen távozó  ( nemritkán mérgező és környezetszennyező) gázok is elégnek, így a hatékonyság mellett kiemelkedően környezetbarát is.  A puffertárolóban található víz hőmérséklet emellkedése mutatja a hatékonységot, a kevés maradék hamu pedig a hatékonyságon kívúl a környezetbarát müködést is. 

ÉS HÁT JÖJJENEK A KÉPEK

 

 

Az Európa számos országában tapasztalható energiaválság margójára.

Tisztelt Olvasó!

Gondolt már arra, hogy a most zajló események milyen hatással lehetnek Ön és családja életére?

Mint Ön is értesült róla, több országban készítik fel a lakosságot esetleges gázhiányra, illetve áramkimaradásokra, illetve figyelmeztetik arra, hogy kevesebb áramot fogyasszanak, mivel várható, hogy hiány lesz belőle. Tudjuk, ahol hiány van ott az árak is növekedhetnek, nem kicsit, nagyon!!! Erről itt és itt olvashat. Ez  sok esetben az átgondolatlan és túlságosan erőltetett zöldpolitika eredménye, illetve világpolitikai játszmáké, amire sajnos nekünk semmilyen befolyásunk nincsen, csak elszenvedői lehetünk. Erről itt olvashat.

Ezen események. amiknek a valószínűsége nem elhanyagolható, komolyan érinthetik az Ön és családja biztonságát, komfortját, azáltal, hogy számos, most korszerűnek és haladónak gondolt fűtési rendszer, például elektromos kazán, elektromos padlófűtés, hőszivattyús rendszerek. illetve a hagyományos gázfűtés is (egyes törekvések, egyenesen a gáz, mint fosszilis energiahordozó betiltását követelik, holott ez jelenleg domináns fűtés. erről itt olvashat) nem. vagy csak korlátozottan vehető igénybe. Ez, az Ön otthonában, a használati melegvíz hiányban. illetve a fűtés hiányában jelentkezhet. Nem ecsetelném ez milyen hatással lehet Önökre.

Cégünk ezért javasolja nagyon azt a filozófiát, amit otthonunk fűtésbiztonsága néven definiálunk, ami két egyenrangú fűtés meglétét jelent, ha bármi történik az egyikkel, műszaki hiba, vagy nem tud működni gáz, illetve áram hiány korlátozás miatt, vagy a jelentős drágulások miatt nem rentábilisan, teljes egészében átveheti a helyét. A fa az egyetlen olyan tüzelőanyag, amit akár a saját kertünkben elő tudunk állítani Szükség esetén, a kidőlt fákat, itt ott össze lehet gyűjteni, illetve nagyon sok olyan hirdetés van, ahol ingyen faanyagot lehet elvinni és a 60 évnél régebbi házak lebontásánál még olyan faanyagot használtak, amit semmilyen anyaggal nem kezeltek és ráadásul jó száraz is, így ideális és kiváló környezetbarát tüzelésnek és nem hagyjuk csak úgy elveszni…. A mi javaslatunk, ami évezredek óta működik és szinte az egyetlen zéró emissziós fűtési módszer, a korszerű fafűtés.

Cégünk faelgázosítós környezetbarát vízteres kandallói ( a közeljövőben várható sima légfűtéses változat, ami olcsóbban megvehető, sokkal könnyebben, olcsóbban telepíthető és bár nem olyan komplex, használati melegvizet nem állít elő a radiátoros vagy padlófűtéssel nem köthető össze, de sokkal környezetbarátabb, jobb hatásfokú, fa takarékosabb, mint a sima kandallók) kompletten, akár más egyéb fűtési módokkal kiegészítve igénybe vehetőek, így biztosítják otthona, illetve családja biztonságát történjék bármi. A vízteres kandallók használatához, így a faelgázosítóshoz is, a keringető szivattyúk miatt minimális áram szükséges, de azt akár akkumulátorral, szünetmentes tápegységgel, vagy aggregátorral biztosítani lehet. Egyébként is annak esélye, hogy hetekig semmilyen áram ne legyen, mai világunkban nem sok esélye van. Inkább kevesebb áram lesz, ami pl. hőszivattyús fűtésnél elég nagy gáz….

NE HABOZZON, HÍVJON bizalommal.

Milyen fűtést válasszak pro és kontra. Avagy a korszerű fatüzelés jövője

A minap egy szakmabelivel beszélgettem, és azt mondta, hogy nagy a konkurencia. Ő is falegázosítós technológiával müködő terméket árul, de csak kazánt. A cége kazánjai a mi portfóliónkban is megtalálhatóak azoknak akik már nem tudnak élni a faelgázosítós  kandalló + előnyeivel vagy számukra a látvány pl. nem szempont, de a hatékony környezetbarát működést fontosnak találják vagy jóval nagyobb méretű ipari felhasználású ingatlanjukhoz, jóval nagyobb teljesítmény kell.  Kétségtelen, hogy számos igazán jó  fűtés közül lehet választani.  Mit értett ő konkurencián mik a lehetőségek?

ELSŐNEK IS MINDENKINEK SAJÁT DÖNTÉSE, MILYEN FŰTÉSI MÓDOT VÁLASZT, MINDEGYIKNEK VANNAK KÉTSÉGTELEN ELŐNYEI ÉS HÁTRÁNYAI. 

EZENTÚL, AMIRŐL MÁR KORÁBBI CIKKEMBEN IS ÍRTAM FONTOS, HOGY HA BÁRMELYIK RENDSZERNÉL NAGYOBB RÉSZBEN LESZNEK HÁTRÁNYOK MINT ELŐNYŐK, AKKOR LEGYEN EGY EGYENRANGÚ, UGYANOLYAN, VAGY AZT SZINTE TELJESEN MEGKÖZELÍTŐ KOMFORMITÁST BIZTOSÍTÓ MÁSIK RENDSZERÜNK.

Nagy divatja van az elektromos fűtésnek. Elektromoskazán, hőszivattyús rendszerek, inverteres klímák és elektromos padlófűtés.

Ezen termékek közös HÁTRÁNYA, hogy nem rendelkeznek a tűz látványával romantikájával. Ezentúl meglehetősen sok áramot fogyasztanak, ami ha figyelembe vesszük a növekvő elektromos autópark számát,  a nyugat európában egyre gyakoribb áram hiányt ez nem egy elhanyagolható kockázati tényező!!!

Ezen rendszerek mindegyike akkor éri meg zömében, ha olcsó az áram, vagy ha van  plusszba napelemes rendszerünk, ami előállít áramot és ez kompenzálja az árat.  A villamos energia ára jelenleg elég jó, de tőlünk függetlenül vagy nagyobb világpolitikai játszmáktől függően változhat.  Például az egyre szaporodó  meglátásom szerint esztelen zöld mozgalmak ( tisztelet a kivételnek) akik pl leállíttaták az atomenergiát pl. Németországban és ezért a megujuló energiák miatt nagyon drága lett a villamos energia…., sőt lassan kevés a termelés az egyre fokozódó energiaigény tükrében.

ÉS MIT ÉR EGY KORSZERŰ FŰTÉSI RENDSZER, HA NEM TUDJÁK ÜZEMELTETNI!!!!

Idézet egy cikkből: “2021. január 8-án egy hajszál választott el bennünket egy egész Európára kiterjedő masszív áramszünettől. Az Európát csaknem sötétségbe borító blackout veszélye ismét rávilágított arra, hogy egyes nyugat-európai országok elhibázott energiapolitikát folytatnak a megújuló energiaforrások erőltetett ütemű és átgondolatlan rendszerbe állításával, és az alaperőművek – köztük az atomerőművek – teljes vagy részleges leállításával. Az európai szinten mára már felerészt időjárásfüggő megújulókra épülő rendszer zavara – elégséges tartalékkapacitás hiányában – immár rendszerszintű problémát jelez, amit kár lenne egyszerű műszaki problémaként kezelni, mint tette ezt legutóbb a 444.hu által megszólaltatott energetikai szakértő. A probléma rendszerszintű, és a megújuló energiaforrások átgondolatlan fejlesztése okozza.”

A TELJES NAGYON ÉRDEKES CIKKET A FORRÁS LINRE KATTINTVA TUDJA ELOLVASNI.

Forrás:  

A másik konkurencia a jelenleg domináns és uralkodő gázzal való fűtési mód. Ez is egy jelenlegi kegyelmi állapot miatt van így, mivel a gáz árát főleg itt Mo.-on, még sikerült alacsonyan tartani. Hozzá kell tennem Európa más helyein volt, hogy 1 év alatt 20%.-ot emelkedtek az árak. DE  ITT IS RENGETEG TÉNYEZŐTŐL FÜGG AZ ÁR! MIRE GONDOLOK? Korábban írt cikkeimben írtam pl. a palagáz drága és környezetszennyező kitermeléséről.

A minap egy érdekes cikk jöt velem szemben ami MEGGYŐZŐTT ARRÓL, HOGY JÓ AZ A GONDOLAT, AMIT VEZÉRELVKÉNT GONDOLOK A TEVÉKENYSÉGEM KAPCSÁN, HOGY EGY STABIL, IGAZÁN KORSZERŰ, HANGULATOS, KÖRNYEZETBARÁT, SZABÁLYOZHATÓ FŰTÉST AJÁNLJAK, HA NEM LESZ MINDEN ILYEN IDEÁLIS….. HA TEHETJÜK LEGYEN 2 FŰTÉSI RENDSZERÜNK!!  HA MÉG ROPPANT LÁTVÁNYOS IS AZ MÁR CSAK HAB A TORTÁN

Idézet a cikkből:  “A német kormány közel egymilliárd eurós (360 milliárd forintos) pénzügyi támogatást ajánlott fel a korábbi amerikai elnök, Donald Trump kormányzatának, amivel azt próbálták megakadályozni, hogy Washington szankciókat alkalmazzon az Északi Áramlat 2 elnevezésű gázvezeték megépítése miatt – közölte a Német Környezetvédelmi Akció (DUH) nevű nonprofit szervezet a hozzá került dokumentumra hivatkozvaA gázvezetéknek köszönhetően százmilliárd köbméterrel, vagyis a kétszeresére nőne az Oroszországból Németországba szállított földgáz mennyisége. Az Egyesült Államok és számos európai ország ellenzi az építkezést, mivel attól tartanak, hogy Nyugat-Európa nagyobb mértékben függ majd az oroszoktól az energiaellátásban, és persze ez kiszorítaná az amerikai cseppfolyósított földgázt a piacról.  A kiemelésből látszik, hogy oriási világpolitikai játszmák mennek a háttérben, amik akár nagyon durván befolyásolhatják a jelenleg legnépszerúbb fűtési mód energiahordozóját a gázt.

A TELJES NAGYON ÉRDEKES CIKKET A FORRÁS LINRE KATTINTVA TUDJA ELOLVASNI.

Forrás: 

Fontos még megemlítenem mint konkurencia a hagyományos légfűtéses fatüzeléses kandallókat, cserépkályhákat. EZEK IGAZÁN HANGULATOSAK  kellemes meleget adnak, de ellentétben a faelgázosítós vízteres kandallóval, nem szabályozhatóak, a hőelosztás az otthonunkban nem egyenletes és használati melegvizet sem képesek előállítani, így nem képesek konkurálni, a fentebb említett rendszerekkel.  TEHÁT VELÜK NEM EGYENÉRTÉKŰ RENDSZEREK!!

ÖSSZEFOGLALÁSKÉNT: A fa jellegéből adódóan helyben vagy nem messzi távolból szállítva kerül értékesítésre, ezért azok a világpiaci folyamatok, amikre a nemzeti kormányoknak meglehetősen kis ráhatásuk van, nem érvényesülnek. A fa megüjuló energiaforrás és a legtöbb fejlett ország erdőgazdálkodásának köszönhetően függetlenül attől, hogy fával sokan fűtenek, nem csökken, hanem az erdőterületek nagysága…. Sokunknak van a saját kertjében, a kiöregedő fák megújjítása révén, saját tüzelőnyaguk, így az energiahordozóknak való kitettség jelentősen csökken.  Ez sokkal realásibb mint hogy valaki a saját földjén gázt bányásszon vagy áramot termeljen …

 

 

 

Otthonunk fűtésbiztonsága, hogy sohase érjen minket meglepetés.Miért legyen 2 egyenrangú, a ház teljes fűtését, melegvíz ellátását biztosítani tudó fűtési rendszerünk?!

Manapság, amikor a házak egyre jobban szigeteltek, egyre kisebb hőigényre van szükségünk. Kevesebbre, de szükségünk van rá. Minden otthon akkor komfortos, ha kellemes klíma uralkodik. Az otthonunk fűtésbiztonsága (Fűtésbiztonság=Több korszerű jól szabályozható, az egész ház fűtés és melegvíz ellátását biztosítani tudó fűtési rendszer azért, ha az egyik fűtés elromlik vagy valami miatt gazdaságtalanná válik az üzemeltetése, a másikkal teljes egészében pótolható.) NAGYON LÉNYEGES

Sokan, a jelenlegi költséghatékony telepítés, illetve az effektíve környezetbarát üzemeltetés miatt (maga az üzemeltetés környezetbarát, de mire ideér a messzi távolból a gáz, meglehetősen szennyezi, igénybe veszi a környezetet) sokan kondenzációs gázkazános fűtést választanak főfűtésként. A gáz ára nagyon sok geopolitikai, hatalmi játszmáktól függ, ráadásul fosszilis energiaforrásként valamikor el fog fogyni…. pl. Amerika szeretné a drágább palagázát ráerőltetni a világra, ami sajnos iszonyatosan környezetszennyező módon bányászható csak ki. Erről, bővebben a weboldalamon található cikkben olvashat.

Nem hiába van a köztudatban az otthon melege szófordulat. Szinte mindenki egyetért azzal, hogy mennyire fontos nemcsak a testi, de lelki egészségünk szempontjából is a biztonságos otthoni háttér, amibe beletartozik az, hogy mindig jól érezzük magunkat az otthonunkba, pl. ne fázzunk……. Ahhoz, hogy ez az idealizált állapot megvalósulhasson, a Tűzvarázs Otthon Kft szerint, FONTOS a fentebb említett fűtésbiztonság.

Ehhez, sokan a ropogó égő tűz utolérhetetlen hangulata véget, építtettnek egy sima légfűtéses kandallót, ami reneszánszát éli Magyarországon.  Sokszor hallottam kandalló tulajdonosoktól, azért csináltak kandallót, hogy amikor még nincs vagy már nincs nagyon hideg, a főfűtés helyett majd ezzel fűtik ki a házat. Ez egy hamis illúzió. Anélkül, hogy a sima kandallóról bárkit lebeszélnék, javaslom gondolják át az alábbi dolgokat.

 • A sima kandallót nehéz szabályozni, (nem lehet menet közben kivenni az égő fát, ha túl meleg van) ezért a kandallót magában foglaló helyiségben akár tulságosan is meleg lehet
 • Mivel a levegőt fűti, hacsak nincsenek drága légtechnikai megoldások, nehezen vagy szinte alig jut el a meleg távolabbi helyiségekbe, így a lakáson belül, szigetelés függvényében akár 5 C° vagy több különbség is lehet.
 • Sokszor mivel nincs mi tárolja a meleget, ha egyenletes meleget akarunk be kell gyújtanunk, ezért gyakran kell fűteni. Ezért építtettnek sokan cserépkályhát, vagy az egyre divatosabb tömegkályhákat, amiknek a súlya akár az 1 tonnát is meghaladhatja, ezért sokáig tárolja a meleget….
 • Többek közt a fentebb felsorolt dolgok miatt, a sima kandallókat éves szinten nagyon keveset használják, ezért szinte kihasználatlanok. Olyanról is tudok, akik átalakíttatják pl. bioetanolossá…
 • A telepítés költségei ahhoz képest milyen keveset használják, nem mindig reálisak vagy megtérülőek.
 • Több országban az egyre szigorodó környezetvédelmi normák miatt előírják sima kandallókhoz porszűrő felszerelést, a szálló por koncentráció csökkentése miatt. Magyarországon ez nem előírás, de későbbiekben lehetséges itt is lesz, ami plusz költségeket jelent
 • A sima kandalló tud biztosítani fűtési meleget, de nem képes használati melegvizet előállítani, pedig jó dolog, ha már nem fagyunk meg akkor le is tudunk fürödni……😊))

 

Ezen hátrányoktól függetlenül, sokan építtettnek sima légfűtéses kandallót. Annyira FONTOS a hangulat az igazi tűz látványa, hogy jelentősen teret nyertek pl. a bioetanolos kandallók, amik úgy biztosítják az igazi lánggal égő tűz látványát, hogy ahhoz nem kell kémény.  Kétségtelenül ez egy nagyon nagy előnye, viszont az üzemeltetése meglehetősen drága és 2. fűtésre nem lehet, vagy csak nagyon drágán lehet használni.

Mit javaslunk mi, hogy a a kecske is jól lakjon és a káposzta is megmaradjon !?

Bár az álltalunk forgalmazott faelgázosítós vízteres kandalló úgy képes az egész ház fűtését és melegvízellátását biztosítani, hogy nem kell rendszeresen tüzelni benne TEHÁT FŐ FŰTÉSNEK IS HASZNÁLHATÓ, IDEÁLIS, mégis legyen mellette egy másik teljes értékű fűtési rendszer, így biztosítható bármikor az otthon melege, mi döntünk melyikkel. Ez a másik fűtés egy vizes rendszerű egyéb fűtés pl. elektromos napelemmel kombinálva, napkollektoros, geotermikus. Cégünk foglalkozik, értékesít CSOMAGAJÁNLATBAN ilyen kombinált 2 egyenértékű fűtési rendszert is.

Miért jó ez Önnek.

 • Megkaphatja a döntés szabadságát és a 2 teljesértékű fűtési rendszer biztonságát
 • Bármi történik a mi rendszerünk teljes egészében át tudja venni a másik rendszer helyét
 • A faelgázosítós vízteres kandalló puffertartállyal kombinálva, mindig csak annyi hőmennyiséget juttat el és csak oda, ahova kell. A megfelelő méretű puffertartály, főleg padlófűtés esetén akár 3-4 napra is elegendő hőmennyiséget tárol, tehát nem kell minden nap begyújtani.
 • A hőmennyiség 85% a vízoldalon jelentkezik, ezért nincs elviselhetetlenül meleg a kandallót befogadó helyiségben.
 • Amikor a hangulat miatt begyújtunk, nem veszik el a hőmennyiég jelentős része a kéményen keresztül, hanem abból később felhasználható fűtés lesz vagy használati melegvíz, vagy mindkettő.
 • Az előző pontban leírtak miatt, illetve mert sokkal hatékonyabb az égés, környezetvédelmi szempontból sokkal jobb, mint egy sima kandalló.
 • A faelgázosítós vízteres kandalló magas kimenő füsthőmérséklete miatt, nincs a sima vízteres kandallókra jellemző kátrányosodás, amitől nagyon sokan tartanak mivel a víztér jelentősen lehűti a kéménybe távozó füstgáz hőmérsékletét. Nincs a nem megfelelő égés miatt az üveg kormosodása sem. Ezek elkerüléséhez természetesen megfelelő mennyiségű az égéshez szüksége oxigén és jóminőségű fa is szükséges.
 • Mivel a legtöbb helyen, ahol kandalló van, az egyéb más fűtés miatt a padlófűtés, radiátoros fűtés is megtalálható, így annak kiépítésével már nem kell foglalkozni. A legtöbb korszerű kandallóhoz már most is nagy kémény és külső légbevezetés szükséges, így ennek kiépítésével sem kell foglalkozni. KVÁZI A PROJEKT jelentős része már rendelkezésre áll.
 • Némi + költséggel egy teljesértékű fűtési rendszere lehet, sőt kínálatunkban más megújuló energiaforrással működő fűtési rendszer is megtalálható így CSOMAGBAN komplex megoldást kap, ami a fentebb vázolt fűtési biztonságot és a választás lehetőségét is megadja.
 • Jelen állás szerint hazánkban nincs más, aki faelgázosítós kandallót forgalmazna, így egy nagyon különleges egyedi kandallója lehet, aminek működési mechanizmusa miatt, nagyon látványos az üzemeltetése. 2 tűztere van és az alsóban lefele ég a tűz, mint egy lángszóró. Ilyen látvánnyal az esetek többségében sem a tulajdonosok, sem a baráti kőr nem találkozott. Ha valaki szeretne valami innovatív, különlegesen vagány dologgal „villogni” jó helyen jár…😊))

 

Ha bármi kérdésük van keressenek bátran a zoltan.gal@calduta.hu e-mail címen

vagy hívjanak a 06 30 179 9292 telefonszámon

Azoknak akik aggódnak a környezetünk védelme miatt és ezt a fűtésükkel is szeretnék érvényre juttatni.

Jelen állás szerint az egyik legmeghatározóbb fűtési mód a gázzal való fűtés. Mi a jövője ennek? Valóban olyan jó?

Már korábbi bejegyzésemben kitértem arra, hogy a földgáz mint fosszilis energiahordozó, előbb vagy utóbb ki fog fogyni és más alternatívák után kell nézni,  illetve, arról is írtram már, hogy a földgáz és a kőolaj ára is nagyon sok nagypolitikai, geopolitikai tényezőtől függ. ( Fák mindig lesznek a környékünkön 🙂 )

2 érdekes hirre bukkantam, amik mégjobban meggyőztek arról, hogy hosszú távon kell egy valóban környezetbarát fűtés tartalékként, főleg a gázfűtés mellé….

Az egyik 2015.-ben megjelent cikk főcíme:

Palagázzal áraszthatja el az USA a világot

Az első sor azt írja :  “Egy évtizede az Egyesült Államok még a világ legnagyobb gázimportőre volt, ám 2020-ra már a legnagyobb exportőr szeretne lenni. ”

EZ EGYÉRTELMŰSÍTI, HOGY A KÖZELJÖVŐBEN AZ EGYRE FOGYÓ SIMA FÖLDGÁZT, FELFOGJA VÁLTANI A PALAGÁZ.  DE MENNIYRE JÓ EZ  MINT FÚTŐANYAG ÉS EZ MIT TESZ A VILÁGGAL????

Erre a következő cikk ad választ ami 2018.-ban jelent meg.

Néhány idézet a cikkből: “A szénhidrogének piacán, de tágabban az egész világpolitikában is kulcskérdés az amerikai palagáz felfutó kitermelése. Az új technikával felszínre hozott gáz egyre komolyabb versenyt jelent a hagyományos energiahordozóknak, aminek messzire ható következményei vannak. Még olyan geopolitikai elméletek is léteznek, melyek szerint korunk szinte minden igazán fontos mozgása ezzel áll összefüggésben:”

“A gázt, amellett, hogy olcsóbb alternatívát jelent a fogyasztóknak és a gazdaságnak, leginkább azzal szokták népszerűsíteni a világban, hogy kevésbé károsítja a környezetet a felhasználása, mint mondjuk a szénalapú gazdaság működése. Az azonban, hogy ez mennyire van így a gyakorlatban is, a metánon múlik. A kitermelt gáz döntő része ugyanis metán, amiből elkerülhetetlenül szivárog valamennyi a kitermelés során. Ebben a tizedszázalékoknak is van jelentősége, hiszen a metán sokkal veszélyesebb a környezetre a szén-dioxidnál és a többi üvegházhatású gáz többségénél: a légkörbe kerülése utáni első húsz évben 80-szor erősebben járul hozzá a klímaváltozáshoz, mint a CO2.  Ezért fontos igazán az az új kutatási eredmény, mely szerint az amerikaiak által kitermelt kőolaj- és földgázból az eddig gondoltnál (vagy hivatalosan kommunikáltnál) jóval többmetán kerül a légkörbe. Az amerikai környezetvédelmi hatóság, az EPA jelenlegi becslése szerint a teljes metánkitermelés 1,4 százaléka szökik el. Ezt kérdőjelezi meg a Colorado State University kutatóinak Science-ben publikált tanulmánya. A kutatók éveken át, összesen 700 kitermelési, szállítási helyszínen és a tároló kapacitásoknál tanulmányozták a témát, és megállapításaik szerint az az 1,4 a valóságban van 2,3 százalék is. “

Tekintve, hogy a világon menet közben viszont a klímavédelem is egyre erősödik ezen antagonisztikus ellentét, komoly előre nem látható problémákat hozhat a felszínre.  Pl Angliában felvetődött az is, hogy betíltsák a gázfűtést. Erről itt tud olvasni.

Magyarországon végzett releváns gépészeti szaklapban végzett kutatások bizonyítják, hogy egy korszerű fafűtés, (pl. faelgázosítós vízteres kandalló), azon felül, hogy megújuló energia, (az unió által is támogatott, bizonyítottan környezetbarát) képes az egész ház fűtését, melegvíz ellátását biztosítani, látványos környezetbarát módon, a megfelelő gépészeti megoldásokkal, vezérelhetőséggel ellátva, egy jó és kényelmes alternatíva korunk modern, környezetbarát fűtései között.
Azon kívül, hogy főfűtésnek is ideális, egy nagyon jó alternatíva lehet, korszerű 2. fűtésnek is. Az otthonunk fűtésbiztonsága (Fűtésbiztonság=Több korszerű jól szabályozható, az egész ház fűtés és melegvíz ellátást biztosítani tudó fűtési rendszer azért, ha az egyik fűtés elromlik vagy valami miatt gazdaságtalanná válik az üzemeltetése, a másikkal teljes egészében pótolható.) NAGYON LÉNYEGES. Ezért cégünk azt javasolja, akár gáz fűtés, akár elektromos fűtés, napkollektor napelem, hőszivattyú mellé, érdemes lehet egy korszerű látványos teljesértékű fatüzeléses kandallós rendszer beüzemelése, ami nem csak egy adott tér, nem szabályozható fűtését képes megoldani, mint a legtöbb sima légfűtéses kandalló. 
A fatüzelés és a tűz által biztosított biztonságérzet egyidős az emberiséggel. Nem csoda az sem, hogy egy romantikus este legtöbb esetben elengedhetetlen „kelléke” egy pohár bor és a kandallóban ropogó tűz látványa….