Helyzetértékelés, esetleges tanácsok, mivel fűtsünk a közeljövőben a jelenlegi helyzet tükrében.

Helyzetértékelés, esetleges tanácsok, mivel fűtsünk a közeljövőben a jelenlegi helyzet tükrében.

A Magyarországon jelenleg piacvezető energiahordozó fűtés szempontjából a gáz, ennek világpiaci ára nagyon sok olyan geopolitikai tényezőtől függ, amire nincs ráhatásunk.  Erról már korábban is írtam itt és  ítt. A cikk írásának időpontjához képest most  több 100% emelkedést produkált  Csak Március elején egyetlen 1 nap alatt 45% lett drágább a gáz világpiaci ára. De előző nap is 30% emelkedést ért el!!  Márciusban volt 345 Euró miközben volt idő amikor a gáz  17,11 Euró áron a legolcsóbb volt.

Korábbi cikkem írásának időpontjában  még nem tudhattam, hogy ezek a Sajnálatos a gáz árát jelentősen befolyásoló események, gondolok itt az orosz ukrán háborúra ilyen gyorsan bekövetkezik.

Sajnos ezek igazolták azon álláspontomat, hogy nagyon jó, hogy ha van egy olyan tartalék fűtésünk, ami független a gáztól, illetve az általunk nem kontrollálható világpiaci folyamatoktól.

MAGYAROROSZÁGON A HÁZTARTÁSOK 85%-át GÁZZAL FŰTIK!!!

Ez roppant aggasztó! 

Az utóbbi napokban napvilágot látott információk arra is következtethetnek, hogy a helyzet, még bonyolultabb, mint aminek elsőre tűnik.

Olyan információk is a látómezőmbe kerültek, miszerint nagyon sok országnak, többek között még az Egyesült Államoknak is Oroszország szállít dúsított uránt az atomerőművekhez, és az Oroszország irányában tapasztalható gazdasági szankciók, fordított esetben akár azt is eredményezhetik, hogy Oroszország nem fog szállítani ezen országok atomerőműveinek uránt és ezáltal az áramtermelés is jelentős mértékben lecsökkenhet, ezáltal az áram ára is jelentősen megemelkedhet.

Ez igen kellemetlenlen helyzetbe hozhatja a jelenleg geotermikus energiával működő, napelemes rendszerrel nem rendelkező hőszivattyút, inverteres klímát használó családokat. Nem maradnak ki a sorbol sajnos a napelemmel nem rendelkező különféle elektromos fútési rendszerek sem. Elektromos fütőkábel fütőfólia  elektromos kazán. 

Ennek bekövetkezését nagyban elősegítheti, hogy az angolszász országok közül az Egyesült Királyság és Amerika már bejelentették, hogy megszünteti az Oroszországból jövő kőolaj és gáz importot.

Jelenleg az EU Németországgal az élen még nem hozott ilyen drasztikus döntést, de ismerjük Amerika nyomásgyakorló és érdekérvényesítő képességét, illetve azt, hogy nagyon sokszor Európa kontrollálatlanul átveszi Amerika álláspontját még akkor is, hogyha azzal saját magát sodorja akár végveszélybe is.

Ezen információk tükrében újra hangoztatni tudom csak, hogy a régi jól bevált fafűtés az nagyon-nagyon hasznos lehet !!!!

Ha már fafűtésről beszélünk, vannak az igazán régi tradicionális fafűtési technikák, amik egyébként nagyon jók. Cserépkályha, tömegkályha. Jó választás annak, akinek elegendő, hogy egy adott helyiségben vagy egy nagyobb légtérben nem szabályozható módon meleget ad, illetve ha valaki nem tartja szükségét annak, hogy a fűtésen kívül fatüzeléssel a használati melegvizet is elő tudja állítani, (nem sparhelten, nem lábasokban), annak ez egy ideális választás

Azoknak, akik komplexebb megoldásra törekednek, azoknak ajánlatos valamilyen vízteres kandallós, vagy kazános megoldás.
Ezek biztosítják a szabályozható fűtést, biztosítják a használati melegvíz ellátást, mert nem elegendő az, hogy ha nem fogunk megfagyni ,valamilyen módon tisztálkodni is szükséges lehet.

Itt jönnek elő a vízteres fafűtéses megoldások, például a cégünk által forgalmazott extra hatékony és extra környezetbarát faelgázosítós vízteres kandalló is.

Ezek képesek az egész ház fűtését, melegvíz ellátását, szabályozható módon biztosítani. Az a minimális áram mennyiség, amire szükség van, azt például egy szünetmentes tápegységgel vagy  szigetüzemű napelemes rendszerrel elő lehet állítani. A Szigetüzemú napelem  azért érdekes mert a normál napelemes rendszerek a hálózatba be vannak kapcsolva és ha megsemmisül a hálózat, ( ez már az egyik legrosszabb forgatókönyv) akkor semmilyen módon nem tudunk villamosenergiához jutni.  A sziget rendszerű napelemek által az akkumulátorokban eltárolt energia bőven  elegendő egy ilyen rendszer működtetéséhez és a szükséges világításhoz is.

Nagyon örülnék, hogy ha ezt a cikket nem kellett volna megírnom és nem kellett volna azt mondanom, hogy sajnos igazam lett, ez előrelátható volt hogy ilyen események bekövetkezhetnek, de ezt nem tehetem.

És azt kell hogy mondjam, hogy ez a konfliktus nem az utolsó. Aggasztó információk kezdenek ismételten kiszivárogni a médiába azzal kapcsolatban hogy Európa szeretne a olcsó orosz gáztól való függőségétől megszabadulni. Ez amerikának az érdeke, aki jelenleg óriási mennyiségben bányász ki palagázt, amit cseppfolyós állapotban szállítanának ide, Németország már meg is kezdte egy ilyen cseppfolyós gáz terminál kiépítését. Ez viszont nagyon környezetszennyező módon bányászható, drágább, így bizonyosan hosszútávon az ilyen jellegű energiák ára jelentősen megnő. Itt jegyezném meg sok áramot előállító eőmű is gázzal műkődik, így az elektromos áram ára is hosszútávon drága maradhat és ha nincs gáz akkor kevésbé van áram is.

Ezen megfontolások alapján kérem gondolják meg, hogy a jó öreg fatüzelést visszaveszik a fűtési portfóliójukba és ha lehet, akkor számoljanak azzal, hogy ennek már van sokkal korszerűbb, sokkal kényelmesebb, sokkal környezetbarátabb változata is. Ebben tudunk önöknek segíteni. 

Videókat itt a YOUTUBE csatornánkon tud megtekinteni a kandallóról működés közben

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük