JUMBO S faelgázosítós kandalló hatékonysági teszt KÉPEKKEL

Lássuk hogyan is működik a begyújtás és miért érdekes a falegázosítós kandalló.

A kandallót, ahogy a képeken is dokumentáltam a teszt előtt kitisztítottam, a  fák menniységét lemértem és lefotóztam, a megmaradt hamu mennyiségét, ( elég kevés hamu maradt, a nagy fokű hatékonyság miatt) illetve, hogy a 750 literes puffertartályban hogy alakul a víz hőmérséklete……

Kindulási és befejezési pont röviden

 • Némi kis gyújtós
 • 12,3 kg száraz fenyő gerenda hasogatva Régi épületek bontáséból is akár ingyen beszerezhető
 • 4,8 kg száraz akácfa
 • 32 C° kiindulási hőmérséklet a 750 literes puffertartályban
 • Lehet,  hogy  közben némi meleg víz készítés is volt,  mert innen megy a 200 literes indirekt tároló is, így lehet hogy az értékek még jobbak is lehettek.
 • Kényelmes ütemben kb.  6-7 alkalommal való megrakással kb 5 óra alatt fogyott el a fa
 • 66 C° végső hőmérséklet
 • A fenti mennyiségű fával 34 C° hőmérséklet emelkedés 750 liter víznél

A begyújtásnál kevés apróra összvágott fát tegyen a tűztérbe és 1 max 2 kicsit nagyobb fát. Sok fához sok égési levegő kell és mig a kémény nem veszi fel az üzemi hőfokot addig a fa sem fog tökéletesen égni és csak füstől és kormol. A kémény folyamatos felmelegedésével, egyre több fát lehet rárakni.  Amennyiben rendszeresen tüzel benne, a felső szelepet szükségtelen kinyitni, egyéb esetben javasolt  Az égési  levegő szabályozót pedig teljesen balra nyissa ki.

ÖSSZEGZÉS: 

Mint látható a faelgázosítós kandalló kiemelkedő hatásfoka megmutatkozik azzal, hogy az égés során a lehető legtöbb energiát kinyeri a fából.

A faelgázosítás elve miatt, hogy a felső tűztérből lefele megy a láng, így a fa alulról lassan ég felfelé, így takarékosabb a fával tovább is ég mint a sima kandallónál. Az éghető, egyébként sok sima kandalló esetében a kéményen távozó  ( nemritkán mérgező és környezetszennyező) gázok is elégnek, így a hatékonyság mellett kiemelkedően környezetbarát is.  A puffertárolóban található víz hőmérséklet emellkedése mutatja a hatékonységot, a kevés maradék hamu pedig a hatékonyságon kívúl a környezetbarát müködést is. 

ÉS HÁT JÖJJENEK A KÉPEK

 

 

2 hozzászólás “JUMBO S faelgázosítós kandalló hatékonysági teszt KÉPEKKEL” bejegyzéshez

  1. Kedves Szenya!

   Maga a kandalló 1.850.000 Ft ezért az árért megkapkja a kandallót és hozzá most akcióban egy Montel márkájú magyar 30 év garanciával rendelkező, a kandallóhoz illő kéményt maximum 250.000 Ft értékig, vagy ha az már van a rendszerhez értékes ajándékot. Ez az akció 2021. Február végéig szól. Egyébiránt a rendszerhez más egyéb kiegészítők is szükségesek. A rendszert meg lehet nézni személyesen Budapesten Pesterzsébeten, illetve telefonon is tudnánk hatékonyabban értekezni.

   Tisztelettel Gál Zoltán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük