Milyen fűtést válasszak pro és kontra. Avagy a korszerű fatüzelés jövője

A minap egy szakmabelivel beszélgettem, és azt mondta, hogy nagy a konkurencia. Ő is falegázosítós technológiával müködő terméket árul, de csak kazánt. A cége kazánjai a mi portfóliónkban is megtalálhatóak azoknak akik már nem tudnak élni a faelgázosítós  kandalló + előnyeivel vagy számukra a látvány pl. nem szempont, de a hatékony környezetbarát működést fontosnak találják vagy jóval nagyobb méretű ipari felhasználású ingatlanjukhoz, jóval nagyobb teljesítmény kell.  Kétségtelen, hogy számos igazán jó  fűtés közül lehet választani.  Mit értett ő konkurencián mik a lehetőségek?

ELSŐNEK IS MINDENKINEK SAJÁT DÖNTÉSE, MILYEN FŰTÉSI MÓDOT VÁLASZT, MINDEGYIKNEK VANNAK KÉTSÉGTELEN ELŐNYEI ÉS HÁTRÁNYAI. 

EZENTÚL, AMIRŐL MÁR KORÁBBI CIKKEMBEN IS ÍRTAM FONTOS, HOGY HA BÁRMELYIK RENDSZERNÉL NAGYOBB RÉSZBEN LESZNEK HÁTRÁNYOK MINT ELŐNYŐK, AKKOR LEGYEN EGY EGYENRANGÚ, UGYANOLYAN, VAGY AZT SZINTE TELJESEN MEGKÖZELÍTŐ KOMFORMITÁST BIZTOSÍTÓ MÁSIK RENDSZERÜNK.

Nagy divatja van az elektromos fűtésnek. Elektromoskazán, hőszivattyús rendszerek, inverteres klímák és elektromos padlófűtés.

Ezen termékek közös HÁTRÁNYA, hogy nem rendelkeznek a tűz látványával romantikájával. Ezentúl meglehetősen sok áramot fogyasztanak, ami ha figyelembe vesszük a növekvő elektromos autópark számát,  a nyugat európában egyre gyakoribb áram hiányt ez nem egy elhanyagolható kockázati tényező!!!

Ezen rendszerek mindegyike akkor éri meg zömében, ha olcsó az áram, vagy ha van  plusszba napelemes rendszerünk, ami előállít áramot és ez kompenzálja az árat.  A villamos energia ára jelenleg elég jó, de tőlünk függetlenül vagy nagyobb világpolitikai játszmáktől függően változhat.  Például az egyre szaporodó  meglátásom szerint esztelen zöld mozgalmak ( tisztelet a kivételnek) akik pl leállíttaták az atomenergiát pl. Németországban és ezért a megujuló energiák miatt nagyon drága lett a villamos energia…., sőt lassan kevés a termelés az egyre fokozódó energiaigény tükrében.

ÉS MIT ÉR EGY KORSZERŰ FŰTÉSI RENDSZER, HA NEM TUDJÁK ÜZEMELTETNI!!!!

Idézet egy cikkből: „2021. január 8-án egy hajszál választott el bennünket egy egész Európára kiterjedő masszív áramszünettől. Az Európát csaknem sötétségbe borító blackout veszélye ismét rávilágított arra, hogy egyes nyugat-európai országok elhibázott energiapolitikát folytatnak a megújuló energiaforrások erőltetett ütemű és átgondolatlan rendszerbe állításával, és az alaperőművek – köztük az atomerőművek – teljes vagy részleges leállításával. Az európai szinten mára már felerészt időjárásfüggő megújulókra épülő rendszer zavara – elégséges tartalékkapacitás hiányában – immár rendszerszintű problémát jelez, amit kár lenne egyszerű műszaki problémaként kezelni, mint tette ezt legutóbb a 444.hu által megszólaltatott energetikai szakértő. A probléma rendszerszintű, és a megújuló energiaforrások átgondolatlan fejlesztése okozza.”

A TELJES NAGYON ÉRDEKES CIKKET A FORRÁS LINRE KATTINTVA TUDJA ELOLVASNI.

Forrás:  

A másik konkurencia a jelenleg domináns és uralkodő gázzal való fűtési mód. Ez is egy jelenlegi kegyelmi állapot miatt van így, mivel a gáz árát főleg itt Mo.-on, még sikerült alacsonyan tartani. Hozzá kell tennem Európa más helyein volt, hogy 1 év alatt 20%.-ot emelkedtek az árak. DE  ITT IS RENGETEG TÉNYEZŐTŐL FÜGG AZ ÁR! MIRE GONDOLOK? Korábban írt cikkeimben írtam pl. a palagáz drága és környezetszennyező kitermeléséről.

A minap egy érdekes cikk jöt velem szemben ami MEGGYŐZŐTT ARRÓL, HOGY JÓ AZ A GONDOLAT, AMIT VEZÉRELVKÉNT GONDOLOK A TEVÉKENYSÉGEM KAPCSÁN, HOGY EGY STABIL, IGAZÁN KORSZERŰ, HANGULATOS, KÖRNYEZETBARÁT, SZABÁLYOZHATÓ FŰTÉST AJÁNLJAK, HA NEM LESZ MINDEN ILYEN IDEÁLIS….. HA TEHETJÜK LEGYEN 2 FŰTÉSI RENDSZERÜNK!!  HA MÉG ROPPANT LÁTVÁNYOS IS AZ MÁR CSAK HAB A TORTÁN

Idézet a cikkből:  „A német kormány közel egymilliárd eurós (360 milliárd forintos) pénzügyi támogatást ajánlott fel a korábbi amerikai elnök, Donald Trump kormányzatának, amivel azt próbálták megakadályozni, hogy Washington szankciókat alkalmazzon az Északi Áramlat 2 elnevezésű gázvezeték megépítése miatt – közölte a Német Környezetvédelmi Akció (DUH) nevű nonprofit szervezet a hozzá került dokumentumra hivatkozvaA gázvezetéknek köszönhetően százmilliárd köbméterrel, vagyis a kétszeresére nőne az Oroszországból Németországba szállított földgáz mennyisége. Az Egyesült Államok és számos európai ország ellenzi az építkezést, mivel attól tartanak, hogy Nyugat-Európa nagyobb mértékben függ majd az oroszoktól az energiaellátásban, és persze ez kiszorítaná az amerikai cseppfolyósított földgázt a piacról.  A kiemelésből látszik, hogy oriási világpolitikai játszmák mennek a háttérben, amik akár nagyon durván befolyásolhatják a jelenleg legnépszerúbb fűtési mód energiahordozóját a gázt.

A TELJES NAGYON ÉRDEKES CIKKET A FORRÁS LINRE KATTINTVA TUDJA ELOLVASNI.

Forrás: 

Fontos még megemlítenem mint konkurencia a hagyományos légfűtéses fatüzeléses kandallókat, cserépkályhákat. EZEK IGAZÁN HANGULATOSAK  kellemes meleget adnak, de ellentétben a faelgázosítós vízteres kandallóval, nem szabályozhatóak, a hőelosztás az otthonunkban nem egyenletes és használati melegvizet sem képesek előállítani, így nem képesek konkurálni, a fentebb említett rendszerekkel.  TEHÁT VELÜK NEM EGYENÉRTÉKŰ RENDSZEREK!!

ÖSSZEFOGLALÁSKÉNT: A fa jellegéből adódóan helyben vagy nem messzi távolból szállítva kerül értékesítésre, ezért azok a világpiaci folyamatok, amikre a nemzeti kormányoknak meglehetősen kis ráhatásuk van, nem érvényesülnek. A fa megüjuló energiaforrás és a legtöbb fejlett ország erdőgazdálkodásának köszönhetően függetlenül attől, hogy fával sokan fűtenek, nem csökken, hanem az erdőterületek nagysága…. Sokunknak van a saját kertjében, a kiöregedő fák megújjítása révén, saját tüzelőnyaguk, így az energiahordozóknak való kitettség jelentősen csökken.  Ez sokkal realásibb mint hogy valaki a saját földjén gázt bányásszon vagy áramot termeljen …

 

 

 

Egy hozzászólás “Milyen fűtést válasszak pro és kontra. Avagy a korszerű fatüzelés jövője” bejegyzéshez

 1. A kandallók tüze látványnak kiváló, de ha akkora tüzet akarunk, hogy fűtsön is, arra már a kandalló nem alkalmas, viszont hamar leéghet a ház! (lásd szálloda!!!) Ha minden áron FŰTENI akarunk, nem az energiahordozót kell elégetni, hanem a gázait, amiben a
  TISZTA energia, TISZTA ÉGÉS energiája van!!!!!
  Hogyan érhetjük ezt el, az energiahordozót elgázosítjuk, majd rögtön elégetjük, ami végül is egyszerű feladat, szénnél, fánál kicsit bonyolultabb, a gáznál szinte lehetetlen!!!! Nézzük mi a különbség!
  A szén késztermék, a fa égése során először fagáz keletkezik, ezt 300°C-on szétrobbantjuk, majd sok forró levegővel elégetjük,
  szabályozása mennyiséggel történik, állandó felügyelet mellett!!
  A SZÉN oxigénnel, (levegővel) szabályozható, primerrel a gáz mennyisége, szekunderral az égés minősége. A beállított hőfokot
  felügyelet nélkül tartja, 24-48 órán át! Katalizátora a HIDROGÉN,
  ami együtt keletkezik a CO-val, a tűz fölött elégnek, továbbiakban CO2 ütközik a NITROGÉNNEL ez fokozza a HŐT, ez FŰT!!!!!!!
  Földgáz, 15-18 m3 levegő, valójában nem gazdaságos vele fűteni, mert sok a víztartalma, meg a levegőnek is, különösen ha ködöt szív be!!!!!!
  Választani már nem lehet, a szenet betiltották, a fát is tervezik, talán szálló poraik nem szennyezik a környezetet, a gáz hamarosan elfogy, a CO2 hiányozni fog, ahogy a németek a nitrogént az amerikaiak a szén-dioxidot vonták ki az erőművekből
  egyik sem működött!!!!!! Konferencia, attól fog javulni valami???

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük