A Faelgázosítás mint a fatüzelés csúcsa és annak jövője a környezetvédelem tükrében.

Korábbi cikkemben említettem, hogy jelenleg Magyarországon a fenntartható erdőgazdálkodás miatt nem csökken, sőt mérsékelten folyamatosan nő a faállomány, ami biztosíthatja a fatüzelés jövőjét. Említettem, hogy a közeljövőben megjelenő törvényi szabályozások miatt a fatüzeléses fűtőberendezések területén lezajló „evolúció”, még jobban biztosítani fogja, hogy a zöld területek aránya még nagyobb ütemben nőhessen. A fatüzeléses fűtőberendezések,  jóval környezetbarátabb lesznek, kevesebb fával jobb fűtési eredményeket leszünk képesek elérni, ezzel járulva hozzá, hogy a földünket a jövő generációi is élvezhessék, lehetőleg szebb és jobb állapotban mint a jelenlegi.

Mire gondolok?

A jövőben a világszerte tapasztalható egyébként nagyon helyes környezetvédelmi törekvések, környezetvédelmi törvények miatt, a fatüzeléses berendezések jelentős száma vagy korszerűsítésen (cserén) esik át vagy nem fogják engedélyezni az üzemeltetését. A gázcirkók piacán is látható, hogy most már csak kondenzációs kazánt lehet új fűtési rendszerekbe beilleszteni, mivel ezek már több mint 90%-os hatásfokkal bírnak és a lehető legtöbb energiát kinyerik az adott energiahordozóból (gáz).

Ugyanezen korszerűsítési tendencia más energiahordozók tekintetében is le fog zajlani. (pl. fatüzelés)

Ennek előjelei már látszanak azon, hogy a faelgázosítós fafűtéses technológiát támogatja az EU, a sima fafűtést viszont nem!

Ennek tükrében érdemes olyan fatüzeléses rendszerekre fordítani a figyelmünket és olyat beépíteni, az otthonunkba, ami hosszú távon is „működhet”, mert teljesíti a törvényi előírásokat. 

A lenti tényekből jól látható,  hogy 2022 Január 1 után jelentős szigorítások jönnek. Ami látható a történelemből, hogy a szigorítások folyamatosak lesznek, ahogy az autók környezetvédelmi besorolása is, kb. 4-6 éves ciklussal folyamatosan szigorodott Euró 1 Euró 2 ……. Euró 6. Tudható, hogy készítik már az Euró 7-es normákat is. Az is tudható, hogy napirenden van régebbi környezetvédelmi besorolású autók nyugati nagyvárosok belső területeiről való ideiglenes kitiltása. 

Ez előbb-utóbb eléri a nem megfelelő hatásfokú fatüzeléses berendezéseket is. Néhány adat, ebben a témában.

Nézzünk tényeket:

Forrás: VGF szaklap A szerző a Magyarországi Cserépkályhások, Kandallóépítők- és Gyártók Országos Ipartestületének titkára.

Uniós jogszabályi előírások a közeljövőre

A 2015 áprilisában hozott EU Bizottsági rendeletek a következőkben szabályozzák a különböző tüzelőberendezések címkézését vagy tervezését.

  • A Bizottság (EU) 2015/1187 felhatalmazáson alapuló rendelete (2015. április 27.) a 2010/30/EU európai parlamenti és tanácsi irányelvnek a legfeljebb 70 kW mért hőteljesítményű szilárdtüzelésű kazánok, valamint a szilárdtüzelésű kazánokból, kiegészítő fűtőberendezésekből, hőmérsékletszabályozókból és napenergia-készülékekből álló csomagok energiafogyasztásának címkézése tekintetében történő kiegészítéséről (határidő: 2017. április 1.).
  • A Bizottság (EU) 2015/1186 felhatalmazáson alapuló rendelete (2015. április 24.) a 2010/30/EU európai parlamenti és tanácsi irányelvnek a legfeljebb 50 kW névleges hőteljesítményű egyedi helyiségfűtő berendezések energiafogyasztásának címkézése tekintetében történő kiegészítéséről (határidő: 2018. január 1.).
  • A Bizottság (EU) 2015/1188 rendelete (2015. április 28.) a 2009/125/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvnek a legfeljebb 50 kW névleges hőteljesítményű háztartási egyedi helyiségfűtő berendezések és a termék egészét vagy egy szegmensét tekintve legfeljebb 120 kW névleges hőteljesítményű, kereskedelmi célú egyedi helyiségfűtő berendezések környezettudatos tervezésére vonatkozó követelmények tekintetében történő végrehajtásáról (határidő: január 1.).
  • A Bizottság (EU) 2015/1189 rendelete (2015. április 28.) a 2009/125/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvnek a legfeljebb 500 (kW mért hőteljesítményű szilárdtüzelésű kazánok környezettudatos tervezésére vonatkozó követelmények tekintetében történő végrehajtásáról (határidő: 2020. január 1.). Ennek értelmében a szezonális hatásfok legalább 75% 20 kW alatt, 77% 20 kW fölött; a szállópor mennyisége legfeljebb 60 mg/m3(40 mg/MJ) kézi és 40 mg/m3 (27 mg/MJ) az automatikus szabályozás esetén.
  • A Bizottság (EU) 2015/1185 rendelete (2015. április 24.) a 2009/125/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvnek a legfeljebb 50 kW névleges hőteljesítményű szilárdtüzelésű egyedi helyiségfűtő berendezések környezettudatos tervezésére vonatkozó követelmények tekintetében történő végrehajtásáról (határidő: 2022. január 1.) Ennek értelmében a szezonális hatásfok legalább 30% a nyitott égésterű, 65% a sütő-főző és a zárt égésterű, 79% a pellettüzelésű berendezéseknél; a szállópor mennyisége legfeljebb 50 mg/m3 (33 mg/MJ) a nyitott égésterű, 40 mg/m3 (27 mg/MJ) a zárt égésterű és 20 mg/m3 (13 mg/MJ) a pellettüzelésű berendezéseknél.

Van olyan európai ország, ahol már 2015. január 1-től, 5 évvel az uniós előírás előtt szigorúbb szállópor határértékek betartását írták elő (például az osztrákoknál: kézi szabályozás esetében 35 mg/MJ és automatikusnál 25 mg/MJ).

A jelenleg hazánkban működő, 1 millió körüli szilárdtüzelésű fűtőberendezés túlnyomó része több évtizedes életkorú, és csak tízezres nagyságrend felel meg a jelenlegi és még kevesebb a jövőbeli szabályzók előírt értékeinek. Amennyiben néhány év múlva azt a cél tűznénk magunk elé, hogy két évtized alatt lecseréljük elavult berendezéseinket, akkor is évi 50 000 kazán, kályha, kandalló vagy bármely más, új rendszer telepítése szükségeltetne. Ilyen megoldás lehet a napelemekkel táplált infrafűtéstől a hőszivattyúig több ún. megújuló energiaforrás alkalmazása, de ezek mindegyike érezhetően drágábbnak tűnik a fatüzelésnél. Félő, hogy az ország lakossága nem rendelkezik ilyen erőforrással, ismerve, hogy a ma szilárdtüzelést használók jelentős része éppen gazdasági kényszerből használja ezt a tüzelési módot. Célszerűbb a megújuló energiaforrások pályázati támogatásának valamely formáját a fatüzelésre is kiterjeszteni, hogy minél hamarabb kezdődhessen el a környezetkímélő tüzelőberendezések terjedése.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük