Miért jó a fatüzelés és azon belül miért a mi kandallónk? 

Miért jó a fatüzelés és azon belül miért a mi kandallónk?
Avagy a fatüzelés margójára.
Már egy korábbi cikkemben jeleztem, rengeteg féle fűtési módszer van, úgyhogy van miből választani. Néhány érdekes dologra szeretnék rávilágítani, hogy miért is jó a fatüzelés.
Egyik, amit szinte senki nem von kétségbe, hogy nagyon kellemes, pozitív hangulata van.  Itt főleg a kandallóban lobogó tűz látványára, a sugárzó meleg érzetére gondolunk. Sajnálatosan ezt a modern faelgázosítós kazánok nem tudják biztosítani, lévén egy kazánházban, garázsban el vannak dugva.
A másik előnye a modern falegázosítós fatüzeléses fűtésnek, a gazdaságosság, illetve a környezetvédelem.
Bár a gázfűtéses rendszerek, főleg a modern kondenzációs kazánok is kevés károsanyagot bocsájtanak ki, nagyon jó a hatásfokuk, nem elhanyagolható az, hogy a legtöbb ország nem rendelkezik gáz készletekkel és a gázt több 1000 km-ről hozzák, amihez nagyon sok cső és olyan munka társul, amiknek az előállítása, kivitelezése során, a széndioxid kibocsátás nagyon magas.
Divatos szó az ökológiai lábnyom, ami komplexebben vizsgálja a környezetvédelemre gyakorolt hatását bizonyos termékeknek. Sok tanulmány van például arról, hogy egy elektromos autó, bár semmilyen károsanyagot nem bocsájt ki, az előállítása során az akkumulátorainak az élettartamát is figyelembe véve, több káros anyag keletkezik, mint amennyivel környezetbarátabb, és mindent összevetve egy modern kis lökettérfogatú benzines autó, kevésbé terheli a környezetet.
Környezetbarát, mert zömében a tűzifát, nem több 1000 km távolságból szállítják mint a gázt és egy átgondolt erdőgazdálkodási politikát folytatva egy országban, (Magyarország ilyen) sosem fog csökkenni a zöldterületek aránya. A földgázról viszont 100% bizonyossággal állítható hogy a közeljövőben el fog fogyni. Ezen felül, mivel a fa csak annyi széndioxidot bocsájt ki, amit életében fölhasznált, ezért ezt nagyon sokan, ökológiai szempontbók a legjobb fűtésnek tartják. Igazság szerint a faelgázosítás keretében ugyanúgy “gázzal” fűtünk, (ez az a gáz, amit a fából nyerünk ki),  hasonlatosan, mint a biogázerőművek, ahol különféle szerves mezőgazdasági hulladék anyagokból nyernek ki éghető gázokat és ezt használják fel energiatermelésre.
A pacifisták közül sokan azzal is egyetértenek, hogy gázmezők, a fogyatkozó gázkészletek birtoklásáért törtek már ki háborúk, de arról még nem hallottunk, hogy fákért és erdőkért is.
Aki ismer tudja hogy szeretem az igazi tűz látványát, a fa tüzelés hangulatát. Korábbi otthonomban volt cserépkályhám a következő épülő otthonomban, az általam forgalmazott faelgázosítós kandalló is beépítésre kerül. Egy korábbi munkám kapcsán, ahol egyedi gyártású Magyarországon készült bioetanol kandallókat forgalmaztam, azt tapasztaltam, hogy komoly igény van az igazi tűz látványára, élvezetére. Annak ellenére, hogy a bioetanol kandalló üzemeltetése nagyon borsos, ezért fűtési szerepe nincs, nagyon sokan a többszörös árkülönbség ellenére is nem elektromos, ahogy mi mondjuk látszat kandallót vettek, hanem igazi tűzzel égő bioetanolt.
Egy korábbi cikkemben már említettem, hogy a fatüzeléses kandallóknak, van egy evolúciója ami az egy adott légteret fűtő, víztér nélküli kandallóktól terjed a jelenleg a fatüzelés és kandallók csúcsát képviselő faelgázosítós vízteres kandallókig, amit képviselünk. Hamarosan pontos a TÜV által bevizsgált adatokkal tudok szolgálni, amik bizonyítják a kandallóink nagyszerű minőségét, megbízhatóságát, környezetbarát szemléletmódját.

3 hozzászólás “Miért jó a fatüzelés és azon belül miért a mi kandallónk? ” bejegyzéshez

 1. A vegyes kazánokról is sok szépet írnak, de ha valaki fűteni akar vele, felkötheti a gatyáját!! Egy reklamálónak olyan választ írtak, hogy hány egyetem szakértői véleményezték, de koromkaparót, sőt
  takarítási mellékletet is írnak hozzá, pedig egy tökéletesen működő
  kazánt, amiben lignitbrikettel fűtöttem, SOHASEM KELLETT TAKARÍTANI!!!!!!!!
  Az utolsó mondat valahogy így hangzott, “tanuljon meg tüzelni”
  ezzel végképp bebizonyította, hogy FŰTÉSRE alkalmatlan!!!!!!!!
  Én egy faelgázosító kandallóról is azt szeretném olvasni, egy
  részletes írásban, hogyan működik a folyamat, a begyújtástól
  a végéig!!!!!!!!

  1. Kedves János!

   Hamarosan fényképpel videóvcal illusztrálva meg lesz a begyűjtás teljes folyamata, illetve Budapesten meg is lesz tekinthető a kandalló működés küzben.

 2. Igazán örültem ennek a hírnek, hogy működés közben is megtekinthető lesz, hallottam bemutatókról, de arról, hogy
  milyen eredmény született, arról nem, viszont a fatüzelés, meg a széntüzelés betiltásáról igen, persze ettől semmi sem változott, pedig a leégett erdők és a koronavírus terjedése kapcsán kiderült,
  a fa szálló pora, lassan öl, míg a koronavírus ugyanúgy beépülve a különböző szervekbe, lényegesen hamarabb!!!!!!!!
  Tételezzük fel, hogy ez nem teljesen igaz, mégis felmerül a kérdés, fűtési szezon után, miért csökkent a halottak száma?
  Érdekes volt a mentők forgalma, eső után szinte alig lehetett
  szirénázó mentőket hallani? Talán a szálló port elmosta az eső?
  Az, hogy ki melyik eljárást választja háza fűtéséhez, nyilván egyéni döntésén múlik, hisz a nap, szél, geotermikus fűtések is
  megfelelnek házaik fűtéséhez, amit aztán, hol az egyikkel, hol a másikkal párosítják, mert a nap nem süt, a szél nem fúj, mit tehet?
  A fabrikett kapható, kicsit drága de kiváló fűtőanyag! Mondta és mivel én hiszek mindenkinek, készséggel elfogadtam, bár továbbra sem értem, minek a szieszta!!!!!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük