Ismét egy érdekes cikk jött velem szembe.. kicsit túlontúl elrugaszkodott, de mi van ha??

Forrás: Portfolio.hu

Kiemelés a cikkből: Az új gázkazánok telepítésének 2030-tól történő betiltását javasolja az Európai Unióban Brian vad Mathiesen, az EU lakossági hűtési-fűtési ágazatának dekarbonizációs stratégiáján vezető koordinátorként dolgozó dán akadémikus kutató.

„Az európai végső energiafogyasztás mintegy felét a fűtés és melegvíz-előállítás teszi ki, amelynek a nagy többségét (82%-át) továbbra is fosszilis tüzelők – az olaj, a földgáz és a szén – fedezik. Ebből következően drámai mértékben lehetne csökkenteni az európai háztartások energiafelhasználásából eredő szén-dioxid-kibocsátást az olaj- és gázkazánok betiltásával. A dekarbonizáció lehetőségeit feltárni hivatott stratégia (Heat Roadmap Europe) készítői igyekeznek egy olyan tervet vázolni, amelynek megvalósításával a háztartások fűtését és hűtését teljesen üvegházgáz-kibocsátás mentessé, vagyis klímasemlegessé lehetne tenni. ”

„Az EU 2050-es klímastratégiájának magába kellene foglalnia az olaj- és gázkazánok kivezetését is: a javaslat szerint új gázkazánok telepítését legkésőbb 2030-ig lehetne engedélyeztetni.”

Saját és a  portál véleménye is az, hogy ennek,  bekövetkezésére minimális az esély.  A jelenlegi trendek ennek, pont ellenkezőjének irányába hatnak, például komoly Európai mértékű gázvezeték építések.

Saját véleményem is az,  hogy ennek a nem megfelelő bevezetése felerősítheti különösen nem megfelelő szabályozás esetén, a gázfűtésnél ( az esetek jelentős többségében, rossz minőségi fűtőanyaggal rossz hatékonyságú fűtőberendezésekkel ) a szennyezőbb szilárd tüzelés terjedését.

Mindenesetre látszanak olyan trendek, hogy  hosszútávon a megújuló energiaforrások irányába terelődnek a fűtési megoldások, aminek része a modern környezetbarát faelgázosítás, amint jeleztem már korábbi cikkemben említettem, hogy EU-s támogatási lehetőségek vehetők igénybe, ilyen fűtési megoldások telepítésében.   

 

Egy hozzászólás “Ismét egy érdekes cikk jött velem szembe.. kicsit túlontúl elrugaszkodott, de mi van ha??” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük