Ismét egy érdekes cikk jött velem szembe.. kicsit túlontúl elrugaszkodott, de mi van ha??

Forrás: Portfolio.hu

Kiemelés a cikkből: Az új gázkazánok telepítésének 2030-tól történő betiltását javasolja az Európai Unióban Brian vad Mathiesen, az EU lakossági hűtési-fűtési ágazatának dekarbonizációs stratégiáján vezető koordinátorként dolgozó dán akadémikus kutató.

“Az európai végső energiafogyasztás mintegy felét a fűtés és melegvíz-előállítás teszi ki, amelynek a nagy többségét (82%-át) továbbra is fosszilis tüzelők – az olaj, a földgáz és a szén – fedezik. Ebből következően drámai mértékben lehetne csökkenteni az európai háztartások energiafelhasználásából eredő szén-dioxid-kibocsátást az olaj- és gázkazánok betiltásával. A dekarbonizáció lehetőségeit feltárni hivatott stratégia (Heat Roadmap Europe) készítői igyekeznek egy olyan tervet vázolni, amelynek megvalósításával a háztartások fűtését és hűtését teljesen üvegházgáz-kibocsátás mentessé, vagyis klímasemlegessé lehetne tenni. ”

“Az EU 2050-es klímastratégiájának magába kellene foglalnia az olaj- és gázkazánok kivezetését is: a javaslat szerint új gázkazánok telepítését legkésőbb 2030-ig lehetne engedélyeztetni.”

Saját és a  portál véleménye is az, hogy ennek,  bekövetkezésére minimális az esély.  A jelenlegi trendek ennek, pont ellenkezőjének irányába hatnak, például komoly Európai mértékű gázvezeték építések.

Saját véleményem is az,  hogy ennek a nem megfelelő bevezetése felerősítheti különösen nem megfelelő szabályozás esetén, a gázfűtésnél ( az esetek jelentős többségében, rossz minőségi fűtőanyaggal rossz hatékonyságú fűtőberendezésekkel ) a szennyezőbb szilárd tüzelés terjedését.

Mindenesetre látszanak olyan trendek, hogy  hosszútávon a megújuló energiaforrások irányába terelődnek a fűtési megoldások, aminek része a modern környezetbarát faelgázosítás, amint jeleztem már korábbi cikkemben említettem, hogy EU-s támogatási lehetőségek vehetők igénybe, ilyen fűtési megoldások telepítésében.   

 

Egy hozzászólás “Ismét egy érdekes cikk jött velem szembe.. kicsit túlontúl elrugaszkodott, de mi van ha??” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük