A faelgázosítás előnyei, hátrányai és alternatívái.

Manapság, bár kényelmi és gazdaságossági szempontból a kondenzációs kazános fűtés a legdivatosabb, mégis óriási hajsza van a legjobb fűtési rendszer címére. Egyre többen a környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve, illetve azt a biztos pontot, miszerint a szénhidrogének, benzin gáz 100% biztonsággal, előbb vagy utóbb, ki fognak fogyni és egyre drágábbak lesznek, alternatív fűtési rendszerek irányába indulnak el, vagy egészítik ki a gázos fűtést, ami a legjobb ötletek egyike mivel a többféle fűtési rendszer megadja a választás lehetőségét.      Mivel fűtsek, mennyiért és milyen hangulattal, életérzéssel!!! ( Ha netán Putyin elzárná a gázcsapot…..)

Egyik alternatíva és környezetbarát is, de meglehetősen drága a telepítése a hőszivattyús rendszereknek, ( amik nagy előnye, hogy hűteni is képesek). Hátrányuk, a nagyobb hidegekbe ellentmondó gazdaságosság, drága vezérlés hangos hőcserélők….Elektromos fűtés: Hátrányuk, sima hálózati árammal nagyon drága és egyre több tanulmány bizonyítja, hogy a fűtőfólia óriási elektromos szmogot teremt a lakásban, ami nincs jó hatással az egészségre. A napenergiával működő elektromos fűtési rendszerek, viszont nagyon gazdaságosan működtethetőek miután megtérült a napenergia telepítés költsége. A megtérülés függ a napsütés intenzitásától.

A fatüzelés évezredeken keresztül alkalmazott tradicionális fűtés, ami hangulatilag utolérhetetlen. Ennek talán emocionális okai is vannak, régen a tűz biztonságot adott a ragadozóktól, meleget a hideg éjszakákon……. Mondhatni életmentő volt, és nem kellett más hozzá, csak fa, ami bárhol megtalálható. Manapság a fa is nagy kincs, főleg a jó minőségű száraz tűzifa, de be lehet szerezni. A fatüzelés evolúciójának elején a hőenergia jelentős része kárba ment és ez, ahogy múlt az idő egyre jobb lett. Nyitott, majd a zárt égésterű kandallók jöttek, aminek hátránya, hogy gyorsan nagy meleget produkál az adott helyiségben, de távolabbi pontokon nem, így a teljes ház, otthon fűtésére csak akkor alkalmas, ha nincsenek elkülönült terek, sok szoba, így a tapasztalat az, hogy zömében gázkazán mellett telepítették és mivel teljes fűtést nem lehetett vele megvalósítani ritkán is használták. .A jobb és egyenletesebb hőelosztás érdekében megjelentek a vízteres kandallók és a legmodernebb technológia ebben a szegmensben a faelgázosítás. A fa összetevőinek több mint 80%-a fagázként ég el, annak ellenére, hogy a fa szilárd anyag. Ez a gáz formájában való égés a fűtőérték kb. 70%-át adja. Az égés során a fából kinyerhető energia több mint 90%-a hasznosul, szinte tökéletesen elégeti, ezért nagyon kis mértékben marad hátra hamu a hamutálcában, illetve szálló por is jóval kisebb mértékben keletkezik, ami a környezetvédelem miatt egyre fontosabb. Ez a működési mechanizmus kiemelkedő hatásfokot biztosít. A legtöbb faelgázosítós fűtőkészülék, csak kazán formában kapható, így nem lehet dísze egy otthonnak, mint egy szép, klasszikus formában megépített kandalló. A mi termékeink ötvözik a praktikumot és az esztétikumot, mindezt kimagasló minőségben.  Ezenfelül környezetbarát, mert a fatüzelés alkalmával, csak annyi CO2 keletkezik, amennyit a fa élete folyamán felélt…. Olyan faelgázosítós kandalló, ami elhelyezhető az otthonunkban és nagyméretű üveg ajtajainak köszönhetően, élvezhető a lobogó tűz nem mindennapi látványa.

Természetesen mint mindennek aminek előnyei vannak, annak hátrányai is.
Fát kell venni, tárolni, behordani. Bár ennek van jó oldala is. Falun azt mondták, a fa kétszer melegít, mikor összevágod (lehet kapni összevágva is:-)) és mikor elégeted. Az egyik legjobb testedzés….
Kevésbé gondozásmentes, mint a gáz és megfelelő technika nélkül (puffertartály) kevésbé vezérelhető is.
De ahogy korábban is említettem az összes hátrányos tulajdonsága megszüntethető egy plusz kondenzációs kazán alkalmazásával és így megvan az az ideális helyzet, hogy sosem maradunk fűtés nélkül és választhatunk mikor és mivel biztosítjuk az éltető meleget.    

2 hozzászólás “A faelgázosítás előnyei, hátrányai és alternatívái.” bejegyzéshez

 1. Bár én a fafűtésekhez nem szívesen szólok hozzá, mert a net tele van jobbnál jobb ötletekkel, és aki mindent beszerzett, már nem szívesen vált, még akkor sem, ha be is látja, hogy megvezették!!!!
  Ne essünk tévedésbe, a fa kiváló fűtőanyag, ha nem csak eltüzeljük, hanem elgázosítva FŰTÜNK vele!!! Lényegében a probléma ugyanaz mint a szénnel, az ENERGIAHORDOZÓT elégetjük, rossz hatásfokkal, kormot, füstöt gyártunk, amivel más szennyező anyagot
  is kijuttatunk a környezetbe, szennyezve azt, így mind a kettőnél megoldás a gázosítás és a TISZTA ÉGÉS!!!!!!!
  Mi a különbség? A szén, hideg levegővel is gázosítható, míg a fához magasabb hőmérséklet szükséges, természetesen nagyobb térrel és lehetőleg nem vízteres kazán, aminél a falnak ütköző lehűlt gáz már nem égethető el, és forró oxigén, ami képes a fa gázának szénburkolatát szétrobbantani, hogy a burokban lévő gázok, az ‘energia’ el tudjon égni!!! Persze vannak megoldások, ventilátorok, függőleges hőcserélők, ahol a kormosodás kezdődik, a kéményben kátrány és korom lerakódás keletkezik, amik további problémákat
  vetnek fel, mennyezeten megjelenő kátrány, kéménytűz, vagy CO
  gáz ha eldugult a kémény, robbanás, akkora energiával, hogy a ház összedől, a kazán 300 métert repül, tehát energia van, ezt kellene
  FŰTÉSRE használni, jóval kisebb mennyiségben!!!!!!!! Mi a végeredmény, ha fűt és panaszkodik hogy fázik és éjszakára szenet rak rá a hosszabb melegítés érdekében, hogy legalább éjjel ne kelljen felügyelni a tűzre!!!!!!!
  Kell egy kondenzációs kazán, ami azt sejteti, hogy egyik sem egy egész!!!! Valahogy így van a geotermikus a napfűtés is, hogy vagy tárolási, vagy termelési problémák vannak és én a kandallókazánt sem tartom egészséges megoldásnak, hogy a látvány tüzet addig szabályozzuk, míg a kandalló elszáll, ez nyilván a házon belül is lejátszódhat, csak hát TV nézés közben nem kellemes a forró téglákat kihordani!!!!!! Én a kazánkandalló híve lennék, ahol a biztonságos kazánt beépítjük a díszes kandallóba ez fűt, mellette lehet egy látvány rész, amiben kedvünkre tanulmányozhatjuk a ‘lángok táncát’!!!!!!!!
  Az előbb írtam a kazánok robbanásáról, biztos kazán szenes, amiben a szenet megvizezve gázosítjuk el, a CO+H tiszta égéssel
  ég el, huzatok által szabályozhatóan, majd a CO2 és NITROGÉN
  ütközése fokozza a hőt, az égéstermék hidegen távozik, nincs
  környezetszennyezés, mérgezés, robbanás, stb.!!!!!!!!!!
  Ha valaki minden helyiségbe kandallót szeretne a radiátorokat is beburkolhatja, abból baleset nem lehet!!!!!!!!!!

  1. Kedves János!

   Nem tudom, Öm milyen “tudományos” elvek alapján fogalmazta meg hozzászólását, de az alábbi mondta illetvbe abban szereplő (lehetőleg nem vízteres kifejezés) nem szakszerű és félrevezető: “A szén, hideg levegővel is gázosítható, míg a fához magasabb hőmérséklet szükséges, természetesen nagyobb térrel és lehetőleg nem vízteres kazán” Az általam ismert összes faelgázosítüs kazán, kandalló, mind vízteres és a kandallók nem is rendelkeznek ventillátotokkal. Egyébiránt, bár a falegázosítós technológia Önmagában alkalmas komplett házak, kiasebb üzecsarnokok fűtés és melegvíz ellátására, én is bátorítok mindenkit, ahogy az én épülő otthonomban is lesz, legyen egy másodfűtésük is, pl. ahogy nálam is van egy kondenzációs gázkazán….. Kissé furcsa a hozzászólásának a nyelvezete is és eléggé borús és negatív képet fest. Több helyen írja a robbanás kifejezést, holott világhírő cégek gyártanak faelgázosítós, vízteres kazánokat, kandallókat, amik közül többen sok-sok éve hibátlanul működnek….

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük